Vauvahieronta

Vyöhyketerapeuttinen vauvahieronta on lempeä, mutta tehokas hoito vauvoille ja siitä on apua mm. itkuisuuteen, unihäiriöihin, vatsavaivoihin, refluksioireisiin, koliikkiin ja kehon jännitystiloihin/jäykkyyteen. Ensimmäiseksi hoitokerraksi suosittelen aina hoitoa yhdistettynä yksilöohjaukseen eli samalla opastetaan vanhempi hieromaan vauvaa myös kotona, voidaan tarkistaa imettävän äidin ruokavalio ja halutessa opastetaan kantoliinan käytössä (ota oma kantoliina mukaan, vastasyntyneelle vauvalle trikoinen kantoliina on hyvä).

Vauvan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja unen sekä kehityksen kannalta on tärkeää hoitaa vauvaa rasittavat vatsakivut tai muut oireilut pois. Jos vauvan ruoansulatus ei toimi kunnolla, voi se johtua mm. niskassa kulkevan vagushermon pinnetilasta, lonkankoukistajien jäykkyydestä tai allergiasta.

Vauvan niska on loppuraskaudessa ja synnytyksessä kovan paineen alla ja se voi aiheuttaa kireyttä/jäykkyyttä niskaan. Voit huomata sen esim. siitä, jos vauva kääntää katsettaan enemmän toiselle puolelle. Synnytys itsessään voi aiheuttaa vauvalle stressiä, joka voi jäädä vauvan kehoon ja varsinkin niskaan kireytenä/jäykkyytenä. Niskassa kulkee kiertäjähermo (vagushermo), joka hermottaa mm. ruokatorvea, vatsaa ja suolistoa, joten vauvan niskan jäykkyys tai pinnetila voi häiritä tuota vagushermon toimintaa niin, että sen myötä vatsa ja suolisto eivät toimi kunnolla ja voi tulla itkuisuutta, vatsavaivoja, refluksioireita ja jopa koliikkia. Vauvan niskan hellä hoitaminen on tärkeä osa vyöhyketerapeuttista vauvahierontaa, kuten myös vauvan jalkapohjien heijasteiden hoitaminen vyöhyketerapeuttisesti.

Vauvan vatsavaivat voivat johtua myös allergiasta, jolloin on hyvin tärkeää varsinkin herkkävatsaisen vauvan kohdalla miettiä, mitä vauva syö. Jos vauvaa imetetään, koostuu vauvan ravinto äidinmaidosta eli myös siitä mitä äiti syö. Tällöin voidaan äidin ruokavaliota tarkistaa hoidon yhteydessä. Lehmänmaitopohjainen korvike voi aiheuttaa myös ongelmia ruoansulatuksessa.

Vyöhyketerapian tehokkuus yhdistettynä hieronnan lempeyteen auttavat vauvan oireiluun usein hyvin nopeasti. Vyöhyketerapeuttinen vauvahieronta tehdään yleensä sarjahoitona (3-5 krt) ja keskimäärin 3 hoitokertaa auttaa usein pitkäkestoisesti, vaikka yhdestäkin kerrasta on jo usein apua. Hoitoon voi ehdottomasti tulla ilman oireiluakin, sillä vyöhyketerapeuttinen vauvahieronta on hyvin rentouttavaa ja usein vauvat nauttivat siitä kovasti.

Tämä hoito voidaan yhdistää äidin hoitoon eli voidaan tehdä äiti-vauva yhdistelmähoito. Synnytyksen jälkeinen vyöhyketerapeuttinen hieronta äidille auttaa palautumaan synnytyksestä ja tasapainottaa kehoa ja mieltä sekä rentouttaa tehokkaasti.

Tutustu vyöhyketerapeuttiseen raskaushierontaan tai voit palata kaikkien palveluiden kuvauksiin tästä.